×
21 Переглядів

Участь вчених Інституту вищої освіти НАПН України в ІІ Міжнародній конференції «Відкрита наука та інновації в Україні 2023»

26-27 жовтня 2023 р. у режимі онлайн відбулася ІІ Міжнародна конференція «Відкрита наука та інновації в Україні 2023», організаторами якої були Державна науково-технічна бібліотека України, Лейбніцький інформаційний центр науки та технологій університетської бібліотеки  за підтримки Міністерства освіти і науки України. Метою проведення Конференції  було обговорення практичних аспектів впровадження принципів відкритої науки та інновацій в Україні, зокрема пошук шляхів вирішення нагальних проблем безперебійного доступу до науково-дослідницької інфраструктури, вільного доступу до результатів наукової діяльності, необхідності реформування системи оцінки наукових досліджень та пришвидшення інтеграції української науки до Європейського дослідницького простору, шляхом узгодження політик Європейського Союзу у сфері відкритої науки та форматів обміну даними (https://conference2023.dntb.gov.ua/).

В рамках конференції сформовано 6 тематичних панелей (https://conference2023.dntb.gov.ua/documents/9/Programma-konf_20235.pdf ):
Панель 1: Розвиток та підтримка відкритої Національної дослідницької інфраструктури.
Панель 2: Реформування практик оцінювання наукових досліджень.
Панель 3: Забезпечення відкритого доступу до результатів наукових досліджень.
Панель 4: Відкриті дослідницькі дані та відтворюваність наукових досліджень.
Панель 5: Розвиток, можливості та бар’єри у досягненні наукових завдань, залучення громадян до участі в науковій та науково-технічній діяльності для реалізації в Україні.
Панель 6: Інновації в Україні: відкриття нових горизонтів.

У конференції взяли участь заступник Міністра освіти і науки України Денис Курбатов і в.о. генерального директора Директорату науки та інновацій головного управління із реалізації політик у сфері науки та інновацій Г. Мозолевич, директор Державної науково-технічної бібліотеки України А. Жарінова, іноземні вчені та представники Єврокомісії, Європейських організацій та університетів США, з-поміж яких Лейбніцький інформаційний центр науки і технологій, Офіс доброчесності наукових досліджень Сполученого Королівства, Центральноєвропейський університет, Школа майбутніх інновацій у суспільстві Державного університету Арізони, Видавництво Bentham Science, Університет Стратклайда EuroCRIS, Державний університет Санта-Катаріни та Лісабонський університет, Словацький центр науково-технічної інформації, ORCID, Research4Life, ELSEVIER, Ганноверський університет прикладних наук та мистецтв (HsH), а також вчені НАН України, вітчизняних університетів та організацій тощо.

Від Інституту вищої освіти НАПН України у роботі конференції взяли участь вчені відділу дослідницької діяльності університетів І.І. Драч, О.М. Петроє, О.В. Бородієнко, І.Ю. Регейло, О.М. Слободянюк і Н.В. Базелюк (https://conference2023.dntb.gov.ua/documents/9/Programma-konf_20235.pdf). Результати наукового дослідження представила д. пед. н. І.Ю. Регейло. У доповіді «Ціннісні принципи та підходи до оцінювання дослідницької діяльності: досвід українських університетів» звернуто увагу на необхідність реформування оцінювання дослідницької діяльності, ключові документи Європейського Союзу з проблеми дослідження, зокрема, Угоду про реформування оцінки досліджень» Coalition for Advancing Research Assessment (CoARA), до якої увійшов Інститут вищої освіти НАПН України та є членом національного осередку CoARA. Розкрито ключові підходи у здійсненні оцінки (кількісний і якісний) та проведенні оцінювання дослідницької діяльності. Наведено результати всеукраїнського опитування «Відкрита наука в закладах вищої освіти України» щодо оцінювання дослідницької діяльності та обґрунтовано її ціннісні принципи, які необхідно дотримуватися в умовах Відкритої науки.